funkcja prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 110 razy
funkcja prawdopodobieństwa
Robotnik obsługuje trzy maszyny. Prawdopodobieństwo tego, ze w ciagu godziny maszyna nie bedzie wymagac jego interwencji wynosi 0,6 dla pierwszej oraz 0,7 dla drugiej i trzeciej maszyny. Przy założeniu, że maszyny pracują niezależnie od siebie, wyznaczyć funkcję prawdopodobieństwa liczby X maszyn, które w ciągu godziny ich pracy nie wymagają interwencji robotnika.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
funkcja prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(X=0)=0,4\cdot 0,3\cdot 0,3=0,036\\
P(X=1)=0,6\cdot 0,3\cdot 0,3+0,4\cdot 0,7\cdot 0,3+0,4\cdot 0,3\cdot 0,7=0,222\\
P(X=2)=0,6\cdot 0,7\cdot 0,3+0,6\cdot 0,3\cdot 0,7+0,4\cdot 0,7\cdot 0,7=0,448\\
P(X=3)=0,6\cdot 0,7\cdot 0,7=0,294}\)
P(X=1)=0,6\cdot 0,3\cdot 0,3+0,4\cdot 0,7\cdot 0,3+0,4\cdot 0,3\cdot 0,7=0,222\\
P(X=2)=0,6\cdot 0,7\cdot 0,3+0,6\cdot 0,3\cdot 0,7+0,4\cdot 0,7\cdot 0,7=0,448\\
P(X=3)=0,6\cdot 0,7\cdot 0,7=0,294}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
funkcja prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(X=3)}\) - prawdopodobieństwo, że trzy maszyny nie będą wymagać naprawy. Skoro maszyny pracują niezależnie, to \(\displaystyle{ P(X=3)=0,6\cdot 0,7^2}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)}\) - dwie maszyny nie wymagają naprawy, czyli albo pierwsza i druga \(\displaystyle{ (0,6\cdot 0,7\cdot 0,3)}\), albo pierwsza i trzecia \(\displaystyle{ (0,6\cdot 0,3\cdot 0,7)}\), albo druga i trzecia \(\displaystyle{ (0,4\cdot 0,3\cdot 0,3)}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)}\) - jedna maszyna nie wymaga naprawy - analogicznie jak dla \(\displaystyle{ P(X=2)}\)
\(\displaystyle{ P(X=0)}\) - wszystkie maszyny wymagają naprawy - \(\displaystyle{ P(X=0)=0,4\cdot 0,3\cdot 0,3}\)
\(\displaystyle{ P(X=2)}\) - dwie maszyny nie wymagają naprawy, czyli albo pierwsza i druga \(\displaystyle{ (0,6\cdot 0,7\cdot 0,3)}\), albo pierwsza i trzecia \(\displaystyle{ (0,6\cdot 0,3\cdot 0,7)}\), albo druga i trzecia \(\displaystyle{ (0,4\cdot 0,3\cdot 0,3)}\)
\(\displaystyle{ P(X=1)}\) - jedna maszyna nie wymaga naprawy - analogicznie jak dla \(\displaystyle{ P(X=2)}\)
\(\displaystyle{ P(X=0)}\) - wszystkie maszyny wymagają naprawy - \(\displaystyle{ P(X=0)=0,4\cdot 0,3\cdot 0,3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: torun
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
funkcja prawdopodobieństwa
moze mi ktos wytlumaczyc skad sie tam wzielo 0,4 i 0,3 , przeciez nie ma tych danych w zadaniu