Grupę 8k osób rozmieszczono w sposób losowy przy dwóch różnych okrągłych stolach A i B po 4k osób. Oblicz pr., że dwie ustalone osoby X i Y:
a) siedzą przy jednym stole
b) siedza przy stole A oraz:
-pomiedzy nimi siedzi k osób
-pomiedzy nimi siedza 2 osoby.
Jakby ktos mogl pomoc...
zadanie z dwoma stołami
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
zadanie z dwoma stołami
omega chyba wiadomo czemu. Losujemy 4 z 8 osób.
Dalej A : są dwa stoly czyli 2 razy - są 2 osoby XY czyli losujemy je spośród 2 \(\displaystyle{ C^2_2=1}\) . A pozostale 2 osoby z 6 czyli \(\displaystyle{ C^2_6}\).
Dalej A : są dwa stoly czyli 2 razy - są 2 osoby XY czyli losujemy je spośród 2 \(\displaystyle{ C^2_2=1}\) . A pozostale 2 osoby z 6 czyli \(\displaystyle{ C^2_6}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 11 sie 2006, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
zadanie z dwoma stołami
Moc omega=\(\displaystyle{ (8k)!}\)
a) Moc A=\(\displaystyle{ 2*{8k-2\choose 4k-2}*(4k)!*(4k)!}\)
Stąd:
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{4k-1}{8k-1}}\)
P(Bk)=\(\displaystyle{ \frac{{8k-2\choose 4k-2}*2!*k!*(4k-2-k)!*4k}{(8k)!}}\)
P(B2): to samo co w Bk tylko w liczniku będzie 2! zamiast k! i (4k-4)! zamiast (4k-2-k)!
a) Moc A=\(\displaystyle{ 2*{8k-2\choose 4k-2}*(4k)!*(4k)!}\)
Stąd:
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{4k-1}{8k-1}}\)
P(Bk)=\(\displaystyle{ \frac{{8k-2\choose 4k-2}*2!*k!*(4k-2-k)!*4k}{(8k)!}}\)
P(B2): to samo co w Bk tylko w liczniku będzie 2! zamiast k! i (4k-4)! zamiast (4k-2-k)!