Witam,
zadanie brzmi:
Prawdopodobieństwo, że w ciągu czasu T przepali się jedna żarówka jest równa 0,2. Obliczyć prawdopodobieństwo że wśród 20 żarówek tej samej partii w ciągu czasu T przestanie palić się:
a) Dokładnie pięć żarówek. Wygrać dwie partie z trzech czy trzy z czterech?
b) dokładnie 10 żarówek
c) co najwyżej 3 żarówki
d) co najmniej jedna żarówka.
Pytanie, czy to zadanie powinienem rozwiązać poissonem? Jeśli tak, to \(\displaystyle{ \alpha = 0,2}\), czy 2?
Czy zastosować poissona do żarówek?
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Czy zastosować poissona do żarówek?
Tutaj by się przydał rozkład ciągły, a nie dyskretny - więc raczej rozkład wykładniczy.
edit: przecież chodzi o liczbę żarówek a nie czas...
edit: przecież chodzi o liczbę żarówek a nie czas...
Czy zastosować poissona do żarówek?
dla potomnych przybliżone wartości tych prawdopodobieństw, wynikające z przybliżenia rozkładu Bernoulli’ego rozkładem Poissona, jeżeli n = 1000, p = 0,002.
a) 0,1746
b) 0,002
c) 0,4114
d) 0,9885
a) 0,1746
b) 0,002
c) 0,4114
d) 0,9885