Dwie urny - w piewszej 2 białe i 3 czarne kule

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kalu91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 3 razy

Dwie urny - w piewszej 2 białe i 3 czarne kule

Post autor: kalu91 »

Witam, proszę o sprawdzenie mojego rozwiązania i podpowiedz co jest w nim nie tak i jaki powinien byc wynik.

W pierwszej urnie są dwie białe i trzy czarne kule, a w drugiej urnie trzy białe i pięć czarnych. Rzucamy sześcienną kostką do gry. Jeżeli wypadnie co najmniej pięć oczek, to losujemy kulę z drugiej urny, a jeżeli mniej oczek, to losujemy z pierwszej urny.
a)Sporządź drzewko stochastyczne ilustrujące przebieg losowania
b)oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej

Rozw:

a) narysowalem drzewko - 4/6 że będzie I pudełko i 2/6, że bedzie II pudelko
następnie w I pudelku - 2/5, że będzie Biała i 3/5, że bedzie Czarna
w II pudelku 3/8 że bedzie biała i 5/8, że czarna

b) A- zdarzenie polegające na tym, że zostanie wylosowana kula biała

P(A)= \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\) + \(\displaystyle{ \frac{2}{6}}\) \(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\) = \(\displaystyle{ \frac{47}{120}}\)
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

Dwie urny - w piewszej 2 białe i 3 czarne kule

Post autor: Vieshieck »

kalu91, jest zupełnie poprawnie
kalu91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 3 razy

Dwie urny - w piewszej 2 białe i 3 czarne kule

Post autor: kalu91 »

ok, to swietnie dzięki
ODPOWIEDZ