Urna z Kulami białymi i czarnymi

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Bard91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 lis 2009, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy

Urna z Kulami białymi i czarnymi

Post autor: Bard91 »

w urnie jest 10 kul czarnych i 2 białe ile kul białych należy dorzucić aby prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej było równe \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)

pomożecie może jakoś nakierować na to zadanie?
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

Urna z Kulami białymi i czarnymi

Post autor: Vieshieck »

\(\displaystyle{ \frac{2+x }{12+x} = \frac{3}{5}}\)

10+5x = 36+3x
-26=-2x
x=13
ODPOWIEDZ