Z jeziora wyłowiono 200 ryb oznakowano je i wpuszczono do wody. Po pewnym czasie wyłowiono 100 ryb, a wśród nich było 8 oznakowanych. Za rozsądne oszacowanie liczby ryb w jeziorze można uznać taką liczbę ryb, dla której zrealizowało się zdarzenie o największym prawdopodobieństwie? Jaka to liczba.
Jak rozwiązać coś takiego??
Jezioro i ryby
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Jezioro i ryby
Niech:
\(\displaystyle{ a=200}\) - ilość ryb wyłowionych w pierwszym połowie
\(\displaystyle{ b=100}\) - ilość ryb wyłowionych w drugim połowie
\(\displaystyle{ c=8}\) - ilość ryb zaznaczonych wyłowionych w drugim połowie
Szukamy:
\(\displaystyle{ \Theta}\) - ilość ryb w jeziorze.
\(\displaystyle{ q_{\Theta}(c)= \frac{ {a \choose c} \cdot {\Theta-a \choose b-c} }{ {\Theta \choose b}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{q_{\Theta}(c)}{q_{\Theta-1}(c)} = ... = \frac{(\Theta -a)(\Theta-b)}{\Theta(\Theta-a-b+c)}}\)
Wyrażenie to jest równe jedności, gdy:
\(\displaystyle{ (\Theta -a)(\Theta-b)=\Theta(\Theta-a-b+c)}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \Theta= \frac{ab}{c} =2500}\)
\(\displaystyle{ a=200}\) - ilość ryb wyłowionych w pierwszym połowie
\(\displaystyle{ b=100}\) - ilość ryb wyłowionych w drugim połowie
\(\displaystyle{ c=8}\) - ilość ryb zaznaczonych wyłowionych w drugim połowie
Szukamy:
\(\displaystyle{ \Theta}\) - ilość ryb w jeziorze.
\(\displaystyle{ q_{\Theta}(c)= \frac{ {a \choose c} \cdot {\Theta-a \choose b-c} }{ {\Theta \choose b}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{q_{\Theta}(c)}{q_{\Theta-1}(c)} = ... = \frac{(\Theta -a)(\Theta-b)}{\Theta(\Theta-a-b+c)}}\)
Wyrażenie to jest równe jedności, gdy:
\(\displaystyle{ (\Theta -a)(\Theta-b)=\Theta(\Theta-a-b+c)}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \Theta= \frac{ab}{c} =2500}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Jezioro i ryby
Skorzystałem tutaj z metody największej warygodności konstrukcji estymatorów punktowych.
Nasze: \(\displaystyle{ q_{\Theta}(c)}\), to prawdopodobieństwo tego, że w drugim połowie wylosujemy 8 oznakowanych ryb i 92 nieoznakowane.
Czemu potem przyrównałem iloczyn \(\displaystyle{ \frac{q_{\Theta}(c)}{q_{\Theta-1}(c)} = 1}\)?
Otóż jeżeli byłoby \(\displaystyle{ >1}\), to mielibyśmy funkcję \(\displaystyle{ q}\) rosnącą ze względu na \(\displaystyle{ \Theta}\). Jeżeli \(\displaystyle{ <1}\), to funkcję malejącą.
Dlatego też nasz estymator wyraża się następująco:
\(\displaystyle{ \Theta= \frac{ab}{c}}\)
Nasze: \(\displaystyle{ q_{\Theta}(c)}\), to prawdopodobieństwo tego, że w drugim połowie wylosujemy 8 oznakowanych ryb i 92 nieoznakowane.
Czemu potem przyrównałem iloczyn \(\displaystyle{ \frac{q_{\Theta}(c)}{q_{\Theta-1}(c)} = 1}\)?
Otóż jeżeli byłoby \(\displaystyle{ >1}\), to mielibyśmy funkcję \(\displaystyle{ q}\) rosnącą ze względu na \(\displaystyle{ \Theta}\). Jeżeli \(\displaystyle{ <1}\), to funkcję malejącą.
Dlatego też nasz estymator wyraża się następująco:
\(\displaystyle{ \Theta= \frac{ab}{c}}\)