strzelanie do celu
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBL
- Podziękował: 5 razy
strzelanie do celu
Na 10 strzałów pierwszy strzelec trafia 9 razy ,drugi 8 razy a trzeci 7 razy . Każdy strzela 1 raz do te samej tarczy , okazuję sie że tylko 1 strzał był celny. Jakie jest prawdopodobienstwo że trafił trzeci strzelec.
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
strzelanie do celu
W czym problem? Skoro jako pierwszy trafić ma strzelec nr 3, to dwaj pozostali muszą spudłować. Tak więc:
\(\displaystyle{ P(A)=(1-0,9) \cdot (1-0,8) \cdot 0,7 = 0,014}\)
\(\displaystyle{ P(A)=(1-0,9) \cdot (1-0,8) \cdot 0,7 = 0,014}\)