Jakie jest prawodpodobieństwo, że umówisz się na randkę z...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Jakie jest prawodpodobieństwo, że umówisz się na randkę z...

Post autor: edaro »

Przyjmijmy, że prawdopodobieństwo, iż osoba, z którą umówiłeś się na randkę w ciemno, jest dowcipna, wynosi 0,4, prawdopodobieństwo, że jest nieśmiała, wynosi 0,3, a tego, że ma obie te cechy, wynosi 0,1. Oblicz, jakie jest prawdopodobieństwo, że umówisz się na randkę z osobą, która:
[...]
c) jest śmiała, ale nie ma poczucia humoru,
d) nie jest ani dowcipna, ani nieśmiała
Czy dobrze mi się wydaje, że te punkty oznaczają to samo? Nie powinno być czasem w c) "jest śmiała i ma poczucie humoru" ?

Jeżeli jest dobrze to nie wiem czemu ale obliczałbym \(\displaystyle{ P(A' \cap B')}\) dla c i d.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Jakie jest prawodpodobieństwo, że umówisz się na randkę z...

Post autor: Grzegorz t »

\(\displaystyle{ P(A)}\) - prawd., że osoba jest dowcipna
\(\displaystyle{ P(B)}\) - prawd., że osoba jest nieśmiała
\(\displaystyle{ P(A\cap B)}\)- prawd., że osoba jest dowcipna i nieśmiała
\(\displaystyle{ P(B^{\prime}\cap A^{\prime})}\)- prawd. że osoba jest śmiała i nie jest dowcipna

\(\displaystyle{ P(B^{\prime}\cap A^{\prime}) = 1-P(A\cup B)=1-(P(A)+P(B)-P(A\cap B))=


=1-P(A)-P(B)+P(A\cap B)= 1-0,4-0,3+0,1=0,4}\)
ODPOWIEDZ