Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty...

Post autor: edaro »

Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty
a) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród wybranych kart nie będzie ani jednego kiera?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród wybranych kart będzie co najmniej jeden as?

Chciałbym się dowiedzieć jak można to szybko obliczyć bez pomocy kombinatoryki.
Awatar użytkownika
qba1337
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xXx
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 40 razy

Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty...

Post autor: qba1337 »

Moc Omegi czyli ilość wszystkich zdarzeń elementarnych to

\(\displaystyle{ C^{4}_{52}= {52 \choose 4}}\)

A - zd. polegajace na tym ,że w wylosowanych 4 kartach nie bedzie ani jednego kiera
\(\displaystyle{ 52-13=39}\)
tyle jest kart które nie są kierami bo mamy 4 kolory karciane kier,pik,trefl,karo
wiec Moc A będzie równa :
\(\displaystyle{ C^{4}_{39}= {39 \choose 4}}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{39 \choose 4}}{{52 \choose 4}}}\)

Teraz zostało tylko obliczyć :)

b) Moc omegi będzie ta sama

B - wśród wylosowanych kart będzie co najmniej jeden as , wiec bedzie 1,2,3 lub 4 asy

\(\displaystyle{ {4 \choose 1} * {48 \choose 3} + {4 \choose 2}* {48 \choose 2}+ {4 \choose 3}*{48 \choose 1} + {4 \choose 4}}\)

II sposób
Mozna to też zrobić na zdarzenie przeciwne czyli
B' - nie wylosujemy żadnego asa
jest 48 kart jesli nie bedziemy pod uwage brali asów,wiec

\(\displaystyle{ {48 \choose 4}}\)
\(\displaystyle{ P(B')= \frac{{48 \choose 4}}{{52 \choose 4}}}\)

\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)
edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty...

Post autor: edaro »

Interesuje mnie rozwiązanie bez symbolu Newtona, ale dziękuję .
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 7 razy

Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty...

Post autor: szymek »

Jeszcze prosciej...

52 karty
Więc
\(\displaystyle{ \overline{ \overline{\Omega}}=52}\)

Są 4 kolory \(\displaystyle{ 52:4 =13}\) Co oznacza, że w talii jest 13 kierów, więc prawdopodobieństwo, że wylosujemy kiera wynosi \(\displaystyle{ P(A)=\frac{13}{52}}\), a nie wylosowanie kiera to zdarzenie przeciwne do niego więc wynosi

\(\displaystyle{ P(A')\frac{39}{52}}\)

b)Jakie jest prawdopodobieństwo, że nie wylosujesz żadnego asa?

\(\displaystyle{ \overline{ \overline{\Omega}}=52}\)

Są 4 asy więc \(\displaystyle{ P(A)= \frac{48}{52}}\)

Jeśli mamy wolosować przynajmniej jednego, to znaczy, że możemy wylosować 1,2,3 lub 4 asy. A to jest zdarzenie przeciwne do poprzedniego. Czyli \(\displaystyle{ P(A')=1-\frac{48}{52}}\)
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{4}{52}}\)
edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty...

Post autor: edaro »

Mam inne wyniki w odpowiedziach
a) \(\displaystyle{ \frac{6327}{20825}}\)

b) \(\displaystyle{ \frac{15229}{54145}}\)
szymek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 7 razy

Z talii 52 kart wybieramy losowo 4 karty...

Post autor: szymek »

Zle przeczytalem i liczylem dla jednej losowanej karty. Dla czterech rozwiązywałbym w taki sam sposób jak kolega wyżej. Bo chyba najłatwiej i najmniej praco-chłonnie .
ODPOWIEDZ