Rzut kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wlamywacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z pokoju :)
Podziękował: 1 raz

Rzut kostką

Post autor: wlamywacz »

Treść zadania: Rzucamy 4 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) na wszystkich kostkach wypadnie ta sama liczba oczek
b) na każdej kostce wypadnie inna liczba.

Czy dobrze liczę:
\(\displaystyle{ \Omega = 6^{4} \\
a)\\
A = 6\\
P(A) = \frac{6}{6^{4}}\\
b)\\
B = 6*5*4*3\\
P(B) = \frac{6*5*4*3}{6^{4}}}\)
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Rzut kostką

Post autor: Grzegorz t »

dobrze
wlamywacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z pokoju :)
Podziękował: 1 raz

Rzut kostką

Post autor: wlamywacz »

To może kolejne zadanie:
Z urny zawierającej 3 kule białe i 1 czarną losujemy kolejno 3 kule bez zwracania. Co jest bardziej prawdopodobne, wylosowanie kuli białej za pierwszym razem czy za trzecim?
\(\displaystyle{ \Omega = {4\choose 3}\\
A = {3\choose 1}+{3\choose 1}\\
P(A) = \frac{{3\choose 1}+{3\choose 1}}{{4\choose 3}}}\)

Czy jest to dobrze?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Rzut kostką

Post autor: Dasio11 »

Czyli \(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{4}}\)?
ODPOWIEDZ