Dwie funkcje gestosci

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Rycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 16 gru 2009, o 08:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Dwie funkcje gestosci

Post autor: Rycho »

Mam zagwozdkę za którą nie bardzo wiem jak mam się zabrać. Mianowicie:
Posiadam dwie różne funkcje gęstości prawdopodobieństwa, obie w tym samym przedziale. Jak sprawdzić prawdopodobieństwo zdarzenia takiego, że wartość zdarzenia dla pierwszej funkcji gęstości jest większa od wartości zdarzenia dla drugiej funkcji?
Pisząc bardziej zrozumiale:
Funkcje gęstości:
\(\displaystyle{ f(x), g(y)\\
x,y \in <a,b>\\
P(x>y)=}\)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2009, o 12:51 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
suwak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 6 lis 2004, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 9 razy

Dwie funkcje gestosci

Post autor: suwak »

Raczej duże x i y a nie małe czyli coś takiego

\(\displaystyle{ P(X > Y)}\) a to można policzyć warunkując względem albo X albo Y

\(\displaystyle{ P(Y<X) = \int P(Y<x|X=x) f(x)dx}\)

jeżeli X i Y są niezależne to zadanie się uprości do

\(\displaystyle{ P(Y<X) = \int P(Y<x) f(x)dx}\)
Rycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 16 gru 2009, o 08:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Dwie funkcje gestosci

Post autor: Rycho »

Rezulaty pokrywaja sie z wynikami brute force ^_^. Dzieki za pomoc.
ODPOWIEDZ