prawdop. wylosowania białej kuli. drzewka.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gabgab
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 lis 2009, o 23:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

prawdop. wylosowania białej kuli. drzewka.

Post autor: gabgab »

z pojemnika gdzie sa 3 biale i 5 czarne kule losujemy 2 kule i wrzucamy do drugiego pudelka gdzie sa 2 biale i 1 czarna kula i losujemy 1 kulę z drugiego pojemnika. oblicz P ,ze wylosowana kula jest białą.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

prawdop. wylosowania białej kuli. drzewka.

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ P= \frac{3}{8 } \cdot \frac{2}{7 } \cdot \frac{4}{5}+ \frac{3}{8 } \cdot \frac{5}{7 } \cdot \frac{3}{5}+\frac{5}{8 } \cdot \frac{4}{7 } \cdot \frac{2}{5}=....}\)
ODPOWIEDZ