Rachunek - proste

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
joasska18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 15 sty 2009, o 12:07
Podziękował: 6 razy

Rachunek - proste

Post autor: joasska18 »

Wiadomo że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3}, P(B)= \frac{1}{2}, P(A \cup B)= \frac{2}{3}}\) dla pewnych zdarzeń A i B. Wówczas \(\displaystyle{ P(A \cap B) wynosi?}\)


niby proste, ale nie bardzo wiem o co chodzi proszę o pomoc
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Rachunek - proste

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
ODPOWIEDZ