rzucamy dwa razy kostką do gry. oblicz prawdopodobieństwo, ze:
a) suma wyrzuconych oczek bedzie rowna 8
b) za kazdym razem otrzymamy rozna liczbe oczek
rzucamy dwa razy kostką do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wroclaw
rzucamy dwa razy kostką do gry
Ostatnio zmieniony 14 gru 2009, o 18:35 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
rzucamy dwa razy kostką do gry
a) Możlwe jest wyrzucenie za pierwszym razem 1, 2, 3, 4, 5, 6. Za drugim 1, 2, 3, 4, 5, 6. Zobacz,że może być 2 i 6, 3 i 5, 4 i 4, 5 i 3, 6 i 2. A więc 5 na 36 możliwych. Prawdopodobieństwo tego, że suma wyrzuconych oczek bedzie rowna 8 to:\(\displaystyle{ \frac{5}{36}}\)
b) Dla 1 będzie: 2,3,4,5,6. Dla 2 będzie 1,3,4,5,6. Itd. A więc ogólne prawdopodobieństwo, że za kazdym razem otrzymamy rozna liczbe oczek to \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\).
Pozdrawiam.
b) Dla 1 będzie: 2,3,4,5,6. Dla 2 będzie 1,3,4,5,6. Itd. A więc ogólne prawdopodobieństwo, że za kazdym razem otrzymamy rozna liczbe oczek to \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\).
Pozdrawiam.