Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.
1. W pewnym regionie zachorowalność na chorobę A wynosi 65%, a na chorobę B 55%. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania osoby chorej na jedną z tych chorób?
2.Student zna prawidłowe odpowiedzi na 15 z 20 pytań. Losuje 3 pytania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie znał odpowiedź na 2 z nich?
3. W pewnym mieście są dwie apteki. Prawdopodobieństwo zamknięcia każdej z nich wynosi 0,5. Jakie jest prawdopodobieństwo, że conajmniej jedna apteka będzie otwarta.
4. Na pewnej uczelni 10% studentów pali papierosy oraz 15% studentek też pali. Z populacji 100 studentek oraz 50 studentów wybrano jedną osobę palącą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana osoba nie jest mężczyzną?
Zadania tekstowe z prawdopodobieństwa
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Zadania tekstowe z prawdopodobieństwa
Zad 1
65% dodać 55% z 200% możliwych. 120% na 200%. \(\displaystyle{ \frac{120 \% }{200 \% }=60 \%}\) to prawdopodobieństwo wylosowania osoby chorej na jedną z tych chorób.
Zad 2
Zna 75% odpowiedzi. Skracamy 15 oraz 20 przez 3. Daje nam to
\(\displaystyle{ \frac{3}{6 \frac{2}{3} }=45 \%}\)
65% dodać 55% z 200% możliwych. 120% na 200%. \(\displaystyle{ \frac{120 \% }{200 \% }=60 \%}\) to prawdopodobieństwo wylosowania osoby chorej na jedną z tych chorób.
Zad 2
Zna 75% odpowiedzi. Skracamy 15 oraz 20 przez 3. Daje nam to
\(\displaystyle{ \frac{3}{6 \frac{2}{3} }=45 \%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 7 razy
Zadania tekstowe z prawdopodobieństwa
Po mojemu to to drugie zadanie, powinieneś liczyć z kombinacji.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {20 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ A= {15 \choose 2} {5 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{15 \choose 2} {5 \choose 1}}{{20 \choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{35}{76}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {20 \choose 3}}\)
\(\displaystyle{ A= {15 \choose 2} {5 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{15 \choose 2} {5 \choose 1}}{{20 \choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{35}{76}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Zadania tekstowe z prawdopodobieństwa
Prawdopodobieństwo, że co najmniej jedna apteka będzie otwarta znaczy tyle, że będzie otwarta np. apteka A, a będzie zamknięta apteka B lub będzie otwarta apteka B, i będzie zamknięta apteka A lub będą otwarte obie apteki, zatem mamy zdarzenia niezależne i szukane prawdopodobieństwo wynosi:
\(\displaystyle{ P = 0,5\cdot 0,5 + 0,5\cdot 0,5 + 0,5\cdot 0,5 = 0,75}\)-- 19 grudnia 2009, 11:24 --w 4 zadaniu wzór Bayesa
\(\displaystyle{ P = 0,5\cdot 0,5 + 0,5\cdot 0,5 + 0,5\cdot 0,5 = 0,75}\)-- 19 grudnia 2009, 11:24 --w 4 zadaniu wzór Bayesa
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 7 wrz 2007, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 7 razy
Zadania tekstowe z prawdopodobieństwa
Jeśli prawdopodobieństwo zdarzeń jest niezależne, to policz \(\displaystyle{ P(A')}\) Czyli że wszystkie są zamkniete i odejmij od 1.
Rozumiem że owe 10% studentów to studenci płci męskiej. Prawdopodobieństwo tego, że wylosowany palacz nie będzie mężczyzną, jest równe prawdopodobieństwu tego iż wylosowany palacz będzie kobietą, czyli:
Edit:
Racje ma kolega u góry.
Poprawka
\(\displaystyle{ P(P)=\frac{ {20 \choose 1} }{ {150 \choose 1} }= \frac{20}{150}}\)
\(\displaystyle{ P(K \cap P)=\frac{ {15 \choose 1} }{ {150 \choose 1} }= \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(K|P)= \frac{P(K \cap P)}{P(P)}}\)
\(\displaystyle{ P(K|P)= \frac{3}{4}}\)
Rozumiem że owe 10% studentów to studenci płci męskiej. Prawdopodobieństwo tego, że wylosowany palacz nie będzie mężczyzną, jest równe prawdopodobieństwu tego iż wylosowany palacz będzie kobietą, czyli:
Edit:
Racje ma kolega u góry.
Poprawka
\(\displaystyle{ P(P)=\frac{ {20 \choose 1} }{ {150 \choose 1} }= \frac{20}{150}}\)
\(\displaystyle{ P(K \cap P)=\frac{ {15 \choose 1} }{ {150 \choose 1} }= \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(K|P)= \frac{P(K \cap P)}{P(P)}}\)
\(\displaystyle{ P(K|P)= \frac{3}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 11:50 przez szymek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Zadania tekstowe z prawdopodobieństwa
Wg mnie zadanie czwarte rozwiązane przez szymka jest dobrze, jeśli zadanie czytamy tak: wylosowaliśmy jedną osobę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowano kobietę palącą.
Jednak w tym przypadku trzeba zastosować wzór na prawdopodobieństwo warunkowe.
Mamy policzyć prawdopodobieństwo, że wylosowana osoba jest studentką pod warunkiem ,że jest ona osobą palącą.
Jednak w tym przypadku trzeba zastosować wzór na prawdopodobieństwo warunkowe.
Mamy policzyć prawdopodobieństwo, że wylosowana osoba jest studentką pod warunkiem ,że jest ona osobą palącą.
Zadania tekstowe z prawdopodobieństwa
w urnie jest 21 losow , 7 wygrywajacych,liczba losow ktore beda losowane to liczba resztek w rzucie dwiema monetami
oblicz prawbopo, ze nie uda sie wylosowac losu wygrywajacego
oblicz prawbopo, ze nie uda sie wylosowac losu wygrywajacego