Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Wśród 10 osób pięć zna język angielski, siedem język niemiecki i sześć osób zna język francuski, przy czym każda z osób zna przynajmniej jeden z tych języków. Oszacuj prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba zna trzy języki.
Z góry dziękuję za odp.
Wśród dziesięciu osób
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Wśród dziesięciu osób
\(\displaystyle{ \frac{5}{10}}\)angielski
\(\displaystyle{ \frac{7}{10}}\)niemiecki
\(\displaystyle{ \frac{6}{10}}\)francuski
Moim zdaniem prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba zna trzy języki to
\(\displaystyle{ \frac{9}{25}}\).
Pozdrawiam.-- 12 gru 2009, o 21:21 --Przepraszam
\(\displaystyle{ \frac{9}{15}}\)
\(\displaystyle{ \frac{7}{10}}\)niemiecki
\(\displaystyle{ \frac{6}{10}}\)francuski
Moim zdaniem prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba zna trzy języki to
\(\displaystyle{ \frac{9}{25}}\).
Pozdrawiam.-- 12 gru 2009, o 21:21 --Przepraszam
\(\displaystyle{ \frac{9}{15}}\)