Witam,
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Z liczb -1,0,1,2,3 losujemy bez zwracania współczynniki funkcji f(x)= ax \(\displaystyle{ ^{2}}\) +bx +c. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a)funkcje f jest malejąca w całym zbiorze R
b)funkcja osiąga minimum oraz f(0)=2
Z góry dziękuję za odp.
Losowanie bez zwracania
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Losowanie bez zwracania
Wszystkich zdarzeń elementarnych (czyli moc zbioru Omega) jest tyle ile różnowartościowych ciągów 3-elementowych można utworzyć ze zbioru 5-elementowego (czyli są to 3-elementowe wariacje bez powtórzeń ze zbioru 5-elementowego)
a) skoro funkcja ma być malejąca w całym zbiorze R, to nie może to być funkcja kwadratowa (tylko liniowa), czyli a=.... Skoro jest malejąca, to b=.... Natomiast c może być dowolną z pozostałych wartości. Ile jest więc możliwości wyboru?
b) skoro funkcja osiąga minimum, to musi być to funkcja kwadratowa, której ramiona paraboli skierowane są do góry. Skoro f(0)=2, to c=.... Współczynnik a może być wylosowany spośród liczb: ... Natomiast b może być dowolną z pozostałych trzech liczb. Ile jest więc możliwości wyboru?
Myślę, że te wskazówki Ci wystarczą?
a) skoro funkcja ma być malejąca w całym zbiorze R, to nie może to być funkcja kwadratowa (tylko liniowa), czyli a=.... Skoro jest malejąca, to b=.... Natomiast c może być dowolną z pozostałych wartości. Ile jest więc możliwości wyboru?
b) skoro funkcja osiąga minimum, to musi być to funkcja kwadratowa, której ramiona paraboli skierowane są do góry. Skoro f(0)=2, to c=.... Współczynnik a może być wylosowany spośród liczb: ... Natomiast b może być dowolną z pozostałych trzech liczb. Ile jest więc możliwości wyboru?
Myślę, że te wskazówki Ci wystarczą?