gęstość zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: robin5hood »

Znaleźć gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ \eta= \zeta^2}\) , gdzie \(\displaystyle{ \zeta}\) jest zmienną losową o dystrybuancie \(\displaystyle{ F(x)}\) i gęstości
\(\displaystyle{ f (x)}\) .
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: Emiel Regis »

A jakieś samodzielne próby podjąłeś?
podpowiedź:    
suwak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 6 lis 2004, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 9 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: suwak »

Z definicji, było takich zadań od groma na forum.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: robin5hood »

\(\displaystyle{ F_\eta(x) = P(\eta < x) = P(\zeta^2 < x) = P(-\sqrt{x} <\zeta < \sqrt{x}) =}\)
\(\displaystyle{ = P(\zeta < \sqrt{x}) - P(\zeta < -\sqrt{x}) = F(\sqrt{x}) - F(-\sqrt{x})}\)
ale nie wiem co dalej
suwak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 6 lis 2004, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 9 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: suwak »

A jak z dystrybuanty "robi się" gęstość?
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: robin5hood »

pochodna ale nie wiem czego tą pochodna
suwak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 6 lis 2004, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 9 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: suwak »

Nie no cwany jesteś, przepisujesz czyjeś rozwiązanie z innego forum jako swoje
Sorry ale ja już straciłem ochotę do pomocy ...
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: robin5hood »

czy pisałem ze to moje? poza tym nie musisz miec ochoty mi pomagac
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

gęstość zmiennej losowej

Post autor: max »

Pochodną liczymy z dystrybuanty, czyli:
\(\displaystyle{ f_{\eta}(x) = F'_{\eta}(x) = \frac{1}{2\sqrt{x}}F'(\sqrt{x}) + \frac{1}{2\sqrt{x}}F'(-\sqrt{x}) = \frac{f(\sqrt{x}) + f(-\sqrt{x})}{2\sqrt{x}}}\)
poza zbiorem miary zero.
ODPOWIEDZ