prawdopodobienstwo, kilka zadań

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zjechany5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 6 gru 2009, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

prawdopodobienstwo, kilka zadań

Post autor: zjechany5 »

1.Abonent zapomniał dwóch ostatnich cyfr numeru telefonu domowego. Oblicz ile maksymalnie będzie musiał wykonać prób aby trafić na właściwy nr?
2.rzucamy 2 razy symetryczną kostką do gry, oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma oczek otrzymanych w obu rzutach jest liczbą większą od 9
3. W urnie jest 6 kul czarnych i 4 białe. Losujemy z tej urny kolejno po jednej 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że obie kule będą tego samego koloru.
4. Rzucamy 3 krotnie monetą. Oblicz prawdopodob. zdarzenia, co najmniej raz wypadnie orzeł.

prosze o obliczenia ze szczegółami. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 gru 2009, o 20:23 przez zjechany5, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

prawdopodobienstwo, kilka zadań

Post autor: M_L »

1. Trochę niedoprecyzowane ...chodzi o numer telefonu stacjonarnego, czy też komórkowego?

Reszta trywialna, próbowałeś coś zrobić? Szukałeś na forum?
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

prawdopodobienstwo, kilka zadań

Post autor: pawelsuz »

Ale przecież nie zna dwóch ostatnich cyfr, wiec możliwości ma dokładnie \(\displaystyle{ 100}\).
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

prawdopodobienstwo, kilka zadań

Post autor: M_L »

pawelsuz pisze:Ale przecież nie zna dwóch ostatnich cyfr, wiec możliwości ma dokładnie \(\displaystyle{ 100}\).
Tak, nie zna dwóch ostatnich cyfr, co jednak nie zmienia faktu, iż nie wiemy dwóch z ilu (?)...czy wg Ciebie to mało istotna/zbyteczna/niepotrzebna informacja?

No i żeby nie było, że offtop:P

2.Za zdarzenia elementarne przyjmiemy uporządkowane pary wyrzuconych oczek, tak więc

\(\displaystyle{ |\Omega|=6 \cdot 6=36}\)

Zdarzenia sprzyjające:

\(\displaystyle{ (4,6 ),(5 ,5),(5,6),(6,4),(6,5),(6,6)}\)

Jest ich \(\displaystyle{ 6}\), zatem:

\(\displaystyle{ P(A)=?}\)

Reszta równie prosta, więc albo pokaż jak kombinujesz...ktoś sprawdzi ...albo użyj opcji szukaj, na pewno coś znajdziesz...
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

prawdopodobienstwo, kilka zadań

Post autor: pawelsuz »

Jeśli numer jest np 6 cyfrowy, to niech to bedzie \(\displaystyle{ 1234ab}\), gdzie \(\displaystyle{ ab}\) to szukana końcówka. Wtedy takich końcówek jest \(\displaystyle{ 100}\), a wiec i tyle możliwych prób. Jeśli natomiast będzie np 7 cyfrowy, to niech to bedzie \(\displaystyle{ 12345ab}\), wiec znow mamy \(\displaystyle{ 100}\) możliwości. W n-cyfrowym numerze mamy dane pierwsze \(\displaystyle{ n-2}\) cyfr, więc zawsze wynik bedzie \(\displaystyle{ 100}\).

Jeśli błędnie rozumuję, to uświadom mnie, proszę.
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

prawdopodobienstwo, kilka zadań

Post autor: M_L »

Czego Polak nie doczyta to sobie wymyśli;).... oczywiście szukamy Twoich \(\displaystyle{ ab}\) reszta teoretycznie znana jest Założyłam sobie, że szukamy całego numeru...ehhh fantazja
ODPOWIEDZ