Cześć;) mam zadania kto pomoże? Z góry bardzo Wam dziękuje;)
zad.1
Czterech pasażerów jedzie windą i każdy może wysiąść na jednym z 10 pięter. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z pasażerów wysiądzie na innym piętrze?
zad.2
Ze skrzynki zawierającej 15 żarówek dobrych i 5 wadliwych wybieramy losowo 5. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy dokładnie 3 żarówki wadliwe?
Czterech pasażerów jedzie windą
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Czterech pasażerów jedzie windą
Zadanie 1
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10\cdot 9\cdot 8\cdot 7}{10^4}}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{5\choose 3}\cdot {15\choose 2}}{{20\choose 5}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{10\cdot 9\cdot 8\cdot 7}{10^4}}\)
Zadanie 2
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{5\choose 3}\cdot {15\choose 2}}{{20\choose 5}}}\)