Szan se wygrania na loterii

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
vitar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wnętrza ziemi
Podziękował: 16 razy

Szan se wygrania na loterii

Post autor: vitar »

Witam,
mam pewien problem z obliczeniami

"Na pierwszej loterii jest 10 losów, w tym 1 wygrywający a na drugiej 20 losów w tym 2 wygrywające. Na której loterii szanse wygrania są większe jeśli kupujemy 2 losy ?"

Obliczyłem, że na pierwszej loterii prawdopodobieństwo wynosi 1/5 .

Na drugiej chciałem użyć tego samego sposobu ale coś jest źle.

Najpierw policzyłem kombinacje 2 elementów ze zbioru 20 elementowego jako przestrzeń.
Jako sprzyjające 1 element ze zbioru 2 elementowego (1 wygrana z 2) razy 1 element ze zbioru 18 elementowego (pozostała karta), czyli 2*18=36

Czyli P(B) = 36 / 190

? co liczę źle ?

Znalazłem 2 wątki na forum z tym zadaniem i w obu wyszedł inny wynik:

post528107.htm#p528107 0.19 (to co mi)
post593433.htm#p593433 47/ 190 ( ??)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Szan se wygrania na loterii

Post autor: Kartezjusz »

A policzyłeś,że w drugiej loterii masz oba wygrywające losy?
vitar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wnętrza ziemi
Podziękował: 16 razy

Szan se wygrania na loterii

Post autor: vitar »

tak,
vitar pisze:Najpierw policzyłem kombinacje 2 elementów ze zbioru 20 elementowego jako przestrzeń.
Jako sprzyjające 1 element ze zbioru 2 elementowego (1 wygrana z 2) razy 1 element ze zbioru 18 elementowego (pozostała karta), czyli 2*18=36

Czyli P(B) = 36 / 190

? co liczę źle ?

Znalazłem 2 wątki na forum z tym zadaniem i w obu wyszedł inny wynik:

post528107.htm#p528107 0.19 (to co mi)
post593433.htm#p593433 47/ 190 ( ??)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Szan se wygrania na loterii

Post autor: Kartezjusz »

Nie widzę kombinacji,że masz oba losy wygrywające . Policzyłeś sytuację kiedy masz los zwycięski (1 z 2) i jeden pusty( 1 z 18). Zapomniałeś o sytuaCIJ ,Że nasz dwa pełne losy
ODPOWIEDZ