Losowanie biletów do kina

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Barol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 25 lis 2009, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 1 raz

Losowanie biletów do kina

Post autor: Barol »

W pewnej klasie jest 10 chłopców i 20 dziewcząt.
Liczba biletów do kina, które będą rozlosowane wśród uczniów tej klasy, jest równa liczbie orłów otzrymanych w rzucie dwiema monetami. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że biletu nie otrzyma zaden chłopiec.

Mam to rozwiązac "drzewkiem" ale nie mam pojęcia jak je rozrysować. Proszę o pomoc
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Losowanie biletów do kina

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ }\)I etap.
Losowanie:
Wylosowanie 0 biletów-\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
Naszemu zdarzeniu sprzyja wszystko,bo biletu nie może otrzymać chłopiec,jeżeli nikt nie ma biletu.
Szanse w pierwszym przypadku:\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
II etap
wypadł jeden bilet. Szansa jest jak \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) , a dalej\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\),co
wynika z faktu,że wszystkich jest 30,chłopców 10.
P=\(\displaystyle{ frac{1}{6}[ ex]
III
wylosowane 2 bilety Szansa jak\(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)Teraz liczymy jaka jest szansa,że bilety pójdą
do dwóch dziewczyn.
Ilość zdarzeń\(\displaystyle{ {30 \choose 2}}\) Dziewczyny biorą wszystko:\(\displaystyle{ {20 \choose 2}}\)
Liczysz iloraz tych dwóch wyrażeń Newtona i mnożysz przez 0,25. Wszystkie prawdopodobieństwa dodajesz i masz.}\)
Barol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 25 lis 2009, o 16:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czersk
Podziękował: 1 raz

Losowanie biletów do kina

Post autor: Barol »

Ok dzieki.
ODPOWIEDZ