Prawdopodobieństwo wylosowania 2 różnych kart z talii

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
vitar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wnętrza ziemi
Podziękował: 16 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania 2 różnych kart z talii

Post autor: vitar »

Witam, mam takie ćwiczenie i nie wiem czy robię je dobrze:

"Z talii 52 kart losujemy bez zwracania dwie karty. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania asa i króla ?"

Jako przestrzeń przyjąłem kombinacje 3 elementów ze zbioru 52
A jako liczbę zdarzeń sprzyjających 1 element ze zbioru 4 (czyli 4*4 , bo jeden as i jeden król)

Wychodzi P(B)= 16 / 1326 . Dobrze ?
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania 2 różnych kart z talii

Post autor: Gotta »

vitar pisze:Witam, mam takie ćwiczenie i nie wiem czy robię je dobrze:

"Z talii 52 kart losujemy bez zwracania dwie karty. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania asa i króla ?"

Jako przestrzeń przyjąłem kombinacje 3 elementów ze zbioru 52
A jako liczbę zdarzeń sprzyjających 1 element ze zbioru 4 (czyli 4*4 , bo jeden as i jeden król)

Wychodzi P(B)= 16 / 1326 . Dobrze ?
Przestrzenią zdarzeń elementarnych są dwuelementowe kombinacje zbioru 52-elem., czyli
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{4\cdot 4}{{52\choose 2}}=\frac{16}{1326}}\)
ODPOWIEDZ