Zawartość informacji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
TuBylem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 19 lis 2007, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Zawartość informacji

Post autor: TuBylem »

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale mam zadanko z przedmiotu Kodowanie i Kryptografia,
z którym nie mogę sobie poradzić. Nawet nie wiem od czego zacząć.
Dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc.

\(\displaystyle{ p_1}\) - prawdopodobieństwo, że mąż ma brązowy kolor oczu
\(\displaystyle{ p_2}\) - prawdopodobieństwo, że żona ma niebieski kolor oczu
\(\displaystyle{ p_3}\) - prawdopodobieństwo, że żona z niebieskimi oczami ma męża z oczami brązowymi

Pytanie: Jak dużo informacji o kolorze oczu męża zawiera kolor oczu żony?

//na wykładach znalazłem jedynie coś takiego
Zawartość informacji każdego słowa \(\displaystyle{ w_i}\), jest równa \(\displaystyle{ -log(p_i)}\),
a zawartość informacji całego stringa jest równa sumie zawartości informacji pojedynczych słów.
\(\displaystyle{ I(s)=- log(p_{i_1}p_{i_2}...p_{i_k})=-\sum_{j=1}^{k}log(p_{i_j})}\)
ODPOWIEDZ