Rzucamy trzy razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma oczek wyrzuconych w pierwszym i drugim rzucie jest mniejsza od liczby oczek wyrzuconych w trzecim rzucie.
Nie wiem czy dobrze ale omega wyszła mi: 729:( nie wiem jak to zrobić:(
Rzut kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Rzut kostką
\(\displaystyle{ x}\)- liczba oczek w pierwszym rzucie kostką
\(\displaystyle{ y}\) -liczba oczek w drugim rzucie kostką
\(\displaystyle{ z}\) -liczba oczek w trzecim rzucie kostką
z zadania \(\displaystyle{ \begin{cases}x+y<z \\x \le 6\\y \le 6\\z \le 6 \end{cases}}\)
Rozwiązania łatwo zgadnąć, są to następujące przypadki:
\(\displaystyle{ 113, 114, 115, 116, 124, 125, 126, 135, 136, 146, 214, 215, 216, 225, 226, 236, 315, 316, 326, 416}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{20}{6^3}}\)
\(\displaystyle{ y}\) -liczba oczek w drugim rzucie kostką
\(\displaystyle{ z}\) -liczba oczek w trzecim rzucie kostką
z zadania \(\displaystyle{ \begin{cases}x+y<z \\x \le 6\\y \le 6\\z \le 6 \end{cases}}\)
Rozwiązania łatwo zgadnąć, są to następujące przypadki:
\(\displaystyle{ 113, 114, 115, 116, 124, 125, 126, 135, 136, 146, 214, 215, 216, 225, 226, 236, 315, 316, 326, 416}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{20}{6^3}}\)