trzy kości
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
trzy kości
Rzucamy trzema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że iloczyn liczb otrzymanych na kostkach będzie liczbą parzystą?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
trzy kości
Będzie parzysty wtedy i tylko wtedy, gdy na co najmniej jednej kości będzie liczba parzysta. Zdarzeniem przeciwnym jest oczywiście sytuacja, w której wszystkie wyniki będą nieparzyste.
Wiesz już, jak policzyć?
Wiesz już, jak policzyć?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
trzy kości
\(\displaystyle{ P(A) = P(A') \\
P(A') = \frac{3}{6} \cdot \frac{3}{6} \cdot \frac{3}{6} \\
P(A') = \frac{1}{8} \\
P(A) = 1 - \frac{1}{8} = \frac{7}{8}}\)
Pierwsze wyliczone prawdopodobieństwo bierze się stąd, że na sześciościennej kości dokładnie trzy ścianki mają nieparzystą wartość.
P(A') = \frac{3}{6} \cdot \frac{3}{6} \cdot \frac{3}{6} \\
P(A') = \frac{1}{8} \\
P(A) = 1 - \frac{1}{8} = \frac{7}{8}}\)
Pierwsze wyliczone prawdopodobieństwo bierze się stąd, że na sześciościennej kości dokładnie trzy ścianki mają nieparzystą wartość.