wartosc oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

wartosc oczekiwana

Post autor: robin5hood »

Znaleźć wartosc oczekiwaną zmiennej losowej o gęstości
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} {1 \over x \sigma\sqrt{2\pi} }\,\exp\left(\frac {-(lnx-\mu )^2} {2\sigma^2}\right), x>0 \\0,x \le 0\end{cases}}\)
suwak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 6 lis 2004, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 9 razy

wartosc oczekiwana

Post autor: suwak »

Policz całkę która jest w definicji wartości oczekiwanej zamieniając zmienne - dostaniesz rozkład normalny.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

wartosc oczekiwana

Post autor: luka52 »

W całce podstaw \(\displaystyle{ t = \ln x}\) lub (jeśli chcesz mniej niepotrzebnych stałych) \(\displaystyle{ t = \tfrac{1}{\sqrt{2} \sigma} ( \ln x - \mu )}\).
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

wartosc oczekiwana

Post autor: robin5hood »

jaka jest odpowiedz moze ktoś podac?
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

wartosc oczekiwana

Post autor: robin5hood »

tej całki własnie mam problem pliczyc
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

wartosc oczekiwana

Post autor: luka52 »

Tak ciężko poszukać ?
ODPOWIEDZ