wyznacz P(A suma B)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
smille
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 lis 2009, o 21:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

wyznacz P(A suma B)

Post autor: smille »

Zdarzenia A,B \(\displaystyle{ \subset}\) Ω spełniają warunki P( A')=\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), P(B')=\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\), P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B)=\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\). Wyznacz P(A\(\displaystyle{ \cup}\)B).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

wyznacz P(A suma B)

Post autor: Kartezjusz »

Natychmiast mamy:
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
P(B)=\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)= \frac{2}{3}+ \frac{2}{5}- \frac{3}{4}= \frac{11}{60}}\)
bankierka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 6 maja 2009, o 10:57
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 6 razy

wyznacz P(A suma B)

Post autor: bankierka »

korzystając ze wzoru:\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B)= \frac{2}{3}+ \frac{3}{5}- \frac{3}{4} = \frac{31}{60}}\)

-- 8 gru 2009, o 17:21 --

kartezjusz bierzesz P(B) a nie P(B')
ODPOWIEDZ