3 krotny rzut kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

3 krotny rzut kostką

Post autor: tomi140 »

Rzucono 3 razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo , że co najmniej raz wyrzucono 6 oczek.
mathematik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 6 gru 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

3 krotny rzut kostką

Post autor: mathematik18 »

\(\displaystyle{ \Omega=6^3=6\cdot 6\cdot 6=216}\) wtedy \(\displaystyle{ A}\) to zdarzenie w którym conajmniej raz wyrzucimy 6 oczek. Robimy zdarzenie przeciwne czyli \(\displaystyle{ A^`}\) to zdarzenie ze ani razu nie wypadnie szóstka czyli moc zdarzenia \(\displaystyle{ A^`=5^3=125}\) obliczamy \(\displaystyle{ P(A^`)}\) i potem korzystamy ze wzoru \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A^`)}\)
ODPOWIEDZ