Udowodnij - zdarzenia niezależne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jokerek8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 26 lut 2008, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Udowodnij - zdarzenia niezależne

Post autor: jokerek8 »

Udowodnij, że jeżeli zdarzenia A i B są niezależne, to niezależna jest także para zdarzeń A' i B
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Udowodnij - zdarzenia niezależne

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ P(A'B) = P(B \backslash AB ) = P(B) - P(AB) = P(B) - P(A) P(B)\\ = P(B) (1 - P(A)) = P(B)P(A')}\).
ODPOWIEDZ