losujemy dwie litery ze slowa TRAKTRYSA

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Tama
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 21 wrz 2004, o 18:24

losujemy dwie litery ze slowa TRAKTRYSA

Post autor: Tama »

Ze słowa TRAKTRYSA wybieramy losowo dwie litery. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą to:

a) litery różne

b) litera T i A

c) obie samogłoski

d) obie litery A
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

losujemy dwie litery ze slowa TRAKTRYSA

Post autor: Yavien »

słowo TRAKTRYSA ma 9 liter:
a_1 = T, a_2 = R, a_3 = A, a_4 = K, a_5 = T, a_6 = R, a_7 = Y, a_8 = S, a_9 = A
wybieramy losowo dwie litery, czyli wybieramy z tego ciągu a_1, .., a_9 dwa elementy (podzbiór), można to zrobić na 9*8/2 = 36 sposobów

a) A - litery różne - czyli litery niejednakowe, par liter jednakowych jest 3, zatem
P(A) = 1 - 3/36 = 33/36 =11/12

b) B - litera T i A, Litera T to może być a_1 lub a_5, litera A to może być a_3 lub a_9, zatem jest 2*2 = 4 możliwości
P(B) = 4/36 = 1/9

c) C - obie samogłoski - czyli litery A i Y, 2 możliwości
P(C) = 2/36 = 1/18

d) D - obie litery A - to jest tylko jedna możliwość
P(D) = 1/36
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

losujemy dwie litery ze slowa TRAKTRYSA

Post autor: marshal »

a nie powinno byc TRAKTORYSTA? albo TRAKTORYSTKA?
LOL
Tama
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 21 wrz 2004, o 18:24

losujemy dwie litery ze slowa TRAKTRYSA

Post autor: Tama »

Dziękuję
Linka87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 18 lut 2007, o 17:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 4 razy

losujemy dwie litery ze slowa TRAKTRYSA

Post autor: Linka87 »

Chociaż zadanie stare i znajduje się ponadto w zbiorze, to wydaje mi się, że jest błąd :

c) mamy trzy samogłoski A, Y , A
i kombinacje to (A,Y), (Y,A) , (A,A)

dlatego wydaje mi się że tam wynik będzie inny
ODPOWIEDZ