Zadanie 1
na ośmiu torach nalezy ustawic w sposob losowy osmiu zawodników . Na ile sposobów mozna tego dokonac ?
Zadanie 2
na zjeżdzie spotkało sie jednoczesnie dziesięciu kolegów szkolnych
a) Ile było powitań jesli kazdy witał sie z kazdym ?
b) Ile sms-ów zżyczeniami wysłali do siebie koledzy z okazji Nowego Roku ?
Zadanie 3
W loterii jest 12 losów z których jeden wygrywa trzy dają prawo wyciągniecia dodatkowego losu a pozostale przegrywaja. Sparządz drzewko tego doswiadczenia losowego i oblicz prowodopodobienstwo zdarzenia . A ze kupując jeden los wygrywamy.
Zadanie 4
Ze zbioru cyfr { 0,1.2.3.4.5.6.7.8.9 } losujemy ze zwracaniem trzy cyfry i zapisujemy je obok siebie kolejnosci losowania i tworząc liczbe trzycyfrowoa . Oblicz prawodobodobienstwo zdarzenia A ze otrzymana liczba jest liczba nie parzystą/
Prawdobodobieństwo zdarzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
Prawdobodobieństwo zdarzenia
1) Zwykła permutacja: \(\displaystyle{ 8!}\)
2) a) zwykła kombinacja - na ile sposobów można dobrać pary z 10 osób : \(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\)
b) to co wyżej razy dwa. W każdej parze był jeden uścisk ale dwa smsy
3) No, to narysuj my ocenimy poprawność
Taka podpowiedź.
1 poziom: 1. gałąź: wyciągamy los wygrywający - 1/12 2. gałąź: wyciągamy los dajacy kolejną szansę - 3/12
2 poziom: 1 gałąź od 2 gałęzi z poziomu 1: znów wyciągamy los dający szanse - 2/11 , 2 gałąź od 2 gałęzi p.1: wyciągamy los wygrywający - 1/11
3 poziom: 1. gałąź: znów los dający szanse - 1/10, 2 gałąź: los wygrywający 1/10
4 poziom: 1 gałąź: los wygrywający - 1/9
Resztę sobie sam dopowiedz i dorysuj.
4) Są trzy miejsca : _ _ _
W pierwszym nie może być zera, może być 2,4,6,8
W drugim i trzecim: 0,2,4,6,8
Czyli A (żądane mozliwości)\(\displaystyle{ A =4 \cdot 5 \cdot 5}\)
Omega (wszystkie możliwości): \(\displaystyle{ \Omega = 3^{10}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{A}{\Omega}}\)
2) a) zwykła kombinacja - na ile sposobów można dobrać pary z 10 osób : \(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\)
b) to co wyżej razy dwa. W każdej parze był jeden uścisk ale dwa smsy
3) No, to narysuj my ocenimy poprawność
Taka podpowiedź.
1 poziom: 1. gałąź: wyciągamy los wygrywający - 1/12 2. gałąź: wyciągamy los dajacy kolejną szansę - 3/12
2 poziom: 1 gałąź od 2 gałęzi z poziomu 1: znów wyciągamy los dający szanse - 2/11 , 2 gałąź od 2 gałęzi p.1: wyciągamy los wygrywający - 1/11
3 poziom: 1. gałąź: znów los dający szanse - 1/10, 2 gałąź: los wygrywający 1/10
4 poziom: 1 gałąź: los wygrywający - 1/9
Resztę sobie sam dopowiedz i dorysuj.
4) Są trzy miejsca : _ _ _
W pierwszym nie może być zera, może być 2,4,6,8
W drugim i trzecim: 0,2,4,6,8
Czyli A (żądane mozliwości)\(\displaystyle{ A =4 \cdot 5 \cdot 5}\)
Omega (wszystkie możliwości): \(\displaystyle{ \Omega = 3^{10}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{A}{\Omega}}\)