W pudelku mamy 18kul w trzech kolorach : biale, czarne i niebieskie w stosunku 2:3:4.
Losujemy bez zwracania 2kule. Oblicz prawd. wylosowania 2 kul czarnych. Rozwiazanie przedstaw w postaci ulamka nieskracalnego.
maturalne z zestawu
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 40 razy
maturalne z zestawu
Łatwo policzyć, że ilość poszczególnych kul to:
Białe - 4
Czarne - 6
Niebieskie - 8
Szansa wylosowania czarnej w pierwszej próbie: \(\displaystyle{ \frac{6}{18} = \frac{1}{3}}\)
W drugiej próbie: \(\displaystyle{ \frac{6-1}{18-1} = \frac{5}{17}}\)
Łączne prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{1*5}{17*3} = \frac{5}{51}}\)
Białe - 4
Czarne - 6
Niebieskie - 8
Szansa wylosowania czarnej w pierwszej próbie: \(\displaystyle{ \frac{6}{18} = \frac{1}{3}}\)
W drugiej próbie: \(\displaystyle{ \frac{6-1}{18-1} = \frac{5}{17}}\)
Łączne prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{1*5}{17*3} = \frac{5}{51}}\)