obliczyc P(A-B)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
oneone12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lis 2009, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow

obliczyc P(A-B)

Post autor: oneone12 »

Oblicz P(A-B), jezeli wiadomo ze P(B) = \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\), P=(\(\displaystyle{ A\cup B}\)) =\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
bstq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 67 razy

obliczyc P(A-B)

Post autor: bstq »

\(\displaystyle{ P\left(A\backslash B\right)=P\left(A\right)-P\left(A\cap B\right)=P\left(A\right)-\left(P(A)+P(B)-P\left(A\cup B\right)\right)=P\left(A\right)-P(A)-P(B)+P\left(A\cup B\right)=P\left(A\cup B\right)-P(B)}\)
ODPOWIEDZ