wlasnosci prawdopodobieństwa 2

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dusiek1210
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 lis 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

wlasnosci prawdopodobieństwa 2

Post autor: dusiek1210 »

Synoptycy twierdza, ze w sobotę możemy spodziewać się deszczu z prawdopodobieństwem 40% a w niedziele z prawdopodobieństwem 30%.
Ponadto prawdopodobieństwo wystąpienia deszczu w oba wymienione dni wynosi 15%.
Jakie jest prawd. tego ze w żaden z wymienionych dni nie będzie padać?
darlove
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 218
Rejestracja: 20 gru 2007, o 12:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn
Pomógł: 39 razy

wlasnosci prawdopodobieństwa 2

Post autor: darlove »

dusiek1210 pisze:Synoptycy twierdza, ze w sobotę możemy spodziewać się deszczu z prawdopodobieństwem 40% a w niedziele z prawdopodobieństwem 30%.
Ponadto prawdopodobieństwo wystąpienia deszczu w oba wymienione dni wynosi 15%.
Jakie jest prawd. tego ze w żaden z wymienionych dni nie będzie padać?
Synoptycy twierdza, ze \(\displaystyle{ \Pr(S)=40\%}\) a \(\displaystyle{ \Pr(N)=30\%}\). Ponadto \(\displaystyle{ \Pr(S \cap N)=15\%}\). Jakie jest \(\displaystyle{ \Pr(S' \cap N')}\)? Odpowiedź dostajesz po zastosowaniu wzoru na sumę zdarzeń i zdarzenie dopełniające, a brzmi ona 45%.
ODPOWIEDZ