W urnie jest 10 kul, z których 4 są białe. Wyciągamy trzy kule bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo:
A) wylosujemy co najmniej jedną kulę białą
B) wylosujemy dokładnie jedną kulę białą
W urnie jest 10 kul. Oblicz prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
W urnie jest 10 kul. Oblicz prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ A}\) - wylosowano co najmniej jedną białą kulę
\(\displaystyle{ A'}\) - nie wylosowano kuli białej
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1-\frac{{6\choose 3}}{{10\choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ B}\) - wylosowano jedną białą kulę
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{4\choose 1}\cdot {6\choose 2}}{{10\choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ A'}\) - nie wylosowano kuli białej
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1-\frac{{6\choose 3}}{{10\choose 3}}}\)
\(\displaystyle{ B}\) - wylosowano jedną białą kulę
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{{4\choose 1}\cdot {6\choose 2}}{{10\choose 3}}}\)