Witam mam problem z rozwiązaniem kilku zadań będę wdzięczna jeśli ktoś mi pomoże je rozwiązać:)
zad.1
Ile można utworzyć liczb naturalnych czterocyfrowych, w których nie występuje cyfra zero?
zad.2
W klasie liczącej 23 uczniów, w której jest 10 dziewcząt, a reszta to chłopcy, należy wybrać5-osobową delegację w skład której wejdą dwie dziewczynki i trzech chłopców. Na ile sposobów można wybrać tą delegację?
zad.3
Strzelec A trafia do celu pojedynczym strzałem z prawdopodobieństwem 0,7, strzelec B z prawdopodobieństwem 0,6, a strzelec C z prawdopodobieństwem 0,8. Wybieramy losowo strzelca, który strzela do celu. Oblicz prawdopodobieństwo że cel zostanie trafiony.
zad. 4
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia że suma wyrzuconych oczek jest parzysta.
Zadania z prawdoodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Zadania z prawdoodobieństwa
Zadanie 1.
\(\displaystyle{ 9\cdot 9\cdot 9\cdot 9}\)
Zadanie 2.
\(\displaystyle{ {10\choose 2}\cdot {13\choose 3}}\)
Zadanie 3.
A - strzela A
B - strzela B
C - strzela C
X - cel został trafiony
\(\displaystyle{ P(X)=P(X|A)\cdot P(A)+P(X|B)\cdot P(B)+P(X|C)\cdot P(C)\\
P(X|A)=0,7\\
P(X|B)=0,6\\
P(X|C)=0,8\\
P(A)=P(B)=P(C)=\frac{1}{3}}\)
Zadanie 4.
A - suma będzie liczbą parzystą - na obu kostkach otrzymamy liczby parzyste lub na obu nieparzyste
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3\cdot 3+3\cdot 3}{36}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 9\cdot 9\cdot 9\cdot 9}\)
Zadanie 2.
\(\displaystyle{ {10\choose 2}\cdot {13\choose 3}}\)
Zadanie 3.
A - strzela A
B - strzela B
C - strzela C
X - cel został trafiony
\(\displaystyle{ P(X)=P(X|A)\cdot P(A)+P(X|B)\cdot P(B)+P(X|C)\cdot P(C)\\
P(X|A)=0,7\\
P(X|B)=0,6\\
P(X|C)=0,8\\
P(A)=P(B)=P(C)=\frac{1}{3}}\)
Zadanie 4.
A - suma będzie liczbą parzystą - na obu kostkach otrzymamy liczby parzyste lub na obu nieparzyste
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3\cdot 3+3\cdot 3}{36}=\frac{1}{2}}\)