Spośród liczb 5,6,7,8,9 losujemy dwie bez zwracania. Jakie jest prawd., że suma wylosowanych liczb bedzie:
a). nie większa od 12.
Mnie wyszło, że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{2}}\)
b). równa 14
Mnie wyszło, że \(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{5}}\)
liczby - sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
liczby - sprawdzenie
\(\displaystyle{ N(\Omega)=5*4=20}\)
\(\displaystyle{ N(A)=4}\) - {6,5}, {6,5}, {5,7}, {7,5}
\(\displaystyle{ N(B)=4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)= \frac{1}{5}}\)
Suma nie większa to mniejsza albo równa
\(\displaystyle{ N(A)=4}\) - {6,5}, {6,5}, {5,7}, {7,5}
\(\displaystyle{ N(B)=4}\)
\(\displaystyle{ P(A)=P(B)= \frac{1}{5}}\)
Suma nie większa to mniejsza albo równa