Prawdopodobieństwo znalezienia wśród 99 maturzystów piętnastu, którzy urodzili się tego samego dnia tygodnia jest równe:
a) 0 b) \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\) c) \(\displaystyle{ \frac{5}{7}}\) d) 1
Proszę o pomoc.
Urodziny - ten sam dzień tygodnia
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
Urodziny - ten sam dzień tygodnia
Brakuje danych. Chyba mamy przyjąć, że 1/7 urodziła się w poniedziałek, 1/7 we wtorek itd.
Jeżeli tak, to takich uczniów jest 14,14 dla każdego dnia.
Czyli 14 dla 6 dni z wyjątkiem jednego dnia, w który urodziło się 15 maturzystów.
Teraz pytanie: czy chodzi o znalezienie ich w ogóle, czy wylosowanie za 1 razem. Jeżeli znalezienie to prawdopodobieństwo jest równe 1.
Jeżeli wylosowanie, to:
\(\displaystyle{ N(A)=1}\)
\(\displaystyle{ N(\Omega)= {99 \choose 15}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{{99 \choose 15}} \approx 4,64 * 10^{*-18}}\)
Chodzi chyba jednak o samo znalezienie ;]
Jeżeli tak, to takich uczniów jest 14,14 dla każdego dnia.
Czyli 14 dla 6 dni z wyjątkiem jednego dnia, w który urodziło się 15 maturzystów.
Teraz pytanie: czy chodzi o znalezienie ich w ogóle, czy wylosowanie za 1 razem. Jeżeli znalezienie to prawdopodobieństwo jest równe 1.
Jeżeli wylosowanie, to:
\(\displaystyle{ N(A)=1}\)
\(\displaystyle{ N(\Omega)= {99 \choose 15}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{{99 \choose 15}} \approx 4,64 * 10^{*-18}}\)
Chodzi chyba jednak o samo znalezienie ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
Urodziny - ten sam dzień tygodnia
1 bo to jest zdarzenie pewne. Jeżeli na każdy dzień przypada po 14 osób, a tylko 1 dnia urodziło się dokładnie 15 osób, to znaczy, że znajdziemy 15 takich osób.
nie 15*7 tylko 14*6+15=99
nie 15*7 tylko 14*6+15=99
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Urodziny - ten sam dzień tygodnia
Źle przeczytałem, myślałem że podany jest konkretny dzień. A pytanie jest o to, czy istnieje taki dzień, w którym przynajmniej 15 maturzystów urodziło się.