Ze zbioru cyfr (1,2,...,7) wybieramy losowo bez zwracania 3 różne cyfry i zapisujemy je w kolejności losowania tworząc liczbę trzycyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby większej od 345?
Omega 7!?
wybór cyfr
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
wybór cyfr
\(\displaystyle{ N(\Omega)=7*6*5}\) bo jak wybierasz I cyfrę masz 7 możliwości, drugą -tylko 6, trzecią-5 (losujemy bez zwracania)
L. większa od 345:
najpierw 3, potem 4 i 6,7,8,9
1*1*4
lub
najpierw 3, potem 5,6,7 i dowolne pozostałe cyfry
1*3*5
najpierw 4,5,6,7, a potem dowolne pozostałe cyfry
4*6*5
\(\displaystyle{ N(A)=1*1*4+1*3*5+4*6*5}\)
L. większa od 345:
najpierw 3, potem 4 i 6,7,8,9
1*1*4
lub
najpierw 3, potem 5,6,7 i dowolne pozostałe cyfry
1*3*5
najpierw 4,5,6,7, a potem dowolne pozostałe cyfry
4*6*5
\(\displaystyle{ N(A)=1*1*4+1*3*5+4*6*5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
wybór cyfr
Wskazówka:
A: I cyfra większa od 3 (4 możliwości) II i III cyfra dowolna (kolejno 6 i 5 możliwości)
B: I cyfra 3, II cyfra 4, III cyfra 6 lub 7
C: I cyfra 3, II cyfra większa od 4 (3 możliwości) III cyfra dowolna (5 możliwości)
Przecież nie układamy 7 cyfr w liczbę tylko wybieramy 3 - cyfry (bez zwracania) z 7, czyli wariacje bez powtórzeń.
A: I cyfra większa od 3 (4 możliwości) II i III cyfra dowolna (kolejno 6 i 5 możliwości)
B: I cyfra 3, II cyfra 4, III cyfra 6 lub 7
C: I cyfra 3, II cyfra większa od 4 (3 możliwości) III cyfra dowolna (5 możliwości)
Oczywiście nie.tomi140 pisze:Omega 7!?
Przecież nie układamy 7 cyfr w liczbę tylko wybieramy 3 - cyfry (bez zwracania) z 7, czyli wariacje bez powtórzeń.