zadanie 1.
a) Na ogłoszenie zakładu o 4 wolnych etatach odpowiedziało 30 kandydatów. Na ile sposobów można wybrać kandydatów, tak aby obsadzić wolne miejsca pracy?
b) Ile jest różnych liczb czterocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach, jeżeli pierwszą cyfrą będzie 2 lub 3.
zadanie 2.
W windzie dziesięciopiętrowego domu jedzie 8 pasażerów. Zakładając, że wszystkie możliwe rozkłady wysiadań pasażerów na piętrach są jednakowo prawdopodobne, oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że pasażer wysiądzie na innym piętrze.
Zadania z rachunku prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
Zadania z rachunku prawdopodobieństwa
1.
a) \(\displaystyle{ {30 \choose 4}}\)
b) \(\displaystyle{ 2(1*9*8*7)=1008}\)
2. Chyba "każdy pasażer wysiądzie na innym piętrze"?
Pierwszy ma 10 możliwości, drugi 9, trzeci 8 itd.
\(\displaystyle{ N(A)=10*9*8*7*6*5*4*3=1814400}\)
\(\displaystyle{ N(\Omega)=10^8}\)
\(\displaystyle{ P(A)=0,018144}\)
a) \(\displaystyle{ {30 \choose 4}}\)
b) \(\displaystyle{ 2(1*9*8*7)=1008}\)
2. Chyba "każdy pasażer wysiądzie na innym piętrze"?
Pierwszy ma 10 możliwości, drugi 9, trzeci 8 itd.
\(\displaystyle{ N(A)=10*9*8*7*6*5*4*3=1814400}\)
\(\displaystyle{ N(\Omega)=10^8}\)
\(\displaystyle{ P(A)=0,018144}\)