Ad.aWysyłany jest sygnał binarny 0 lub 1. Prawdopodobieństwo wysłania sygnału 0 wynosi 0,3 zaś sygnału 1 wynosi 0,7. Prawdopodobieństwo zniekształcenia sygnału 0 wynosi 0,4 zaś sygnału 1 wynosi 0,2.
a) Oblicz prawdopodobieństwo, że wysłany sygnał został zniekształcony.
b) Wiadomo, że sygnał został zniekształcony. Oblicz prawdopodobieństwo, że był to sygnał 1.
A1=0,3
A2=0,7
P(A/A1)=0,4
P(A/A2)=0,2
P(A)=P(A1)*P(A/A1)+P(A2)*P(A/A2)=0,3*0,4+0,7*0,2=0,26
Ad.b ? Mógłby mi ktoś powiedzieć jak obliczyć pkt b? Wiem, że jakoś z twierdzenia Bayesa tylko które dane wziąć do obliczeń hmm?