Mam problem z tymi zadaniami, prosiłabym o pomoc
Zad 1
Badano, jakim srodkiem lokomocji mlodziez najczesciej poruszala sie w czasie wakacji i otrzymano nastepujace informacje: samochodem podrozowalo 8 osob, pociagiem 14, autobusem 9, samolotem 2, rowerem 3, zas pieszo 4.
Obliczyc prawdopodobienstwo, ze losowa wybrana osoba w czasie wakacji: \(\displaystyle{ A_{1}}\) -jezdzila samochodem, \(\displaystyle{ A_{2}}\) - jezdzila pociagiem, \(\displaystyle{ A_{3}}\)- latała samolotem, Sprawdz czy zdarzenia \(\displaystyle{ A_{1}}\) i \(\displaystyle{ A_{3}}\) sa niezlezne. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze losowa wybrana osoba jezdzila rowerem lub podrozowala pieszo.
Zad 2
Dany jest rozklad pewnej dyskretnej zmiennej losowej X:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|r|c| r|c|r|c|r|c|r|c|r|c|r|c|r|c|}
\hline
X= x_{1} & -10 & -5 & 0 & 2 & 4 & 5 & 8 \\ \hline
P(X=x _{1} ) & a & 0,05 & 0,2 & 0,1 & 0,1 & 0,25 & 0,15 \\ \hline
\end{tabular}}\)
Wyznaczyc stala a. Obliczyc P ( X = 3 ), P ( X > 2 ), P( 0 < X \(\displaystyle{ \le}\) 5)
Prawdopodobienstwo .., zmienna losowa ..
- Kamila_girl
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 12:37
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 14 paź 2007, o 16:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 7 razy
Prawdopodobienstwo .., zmienna losowa ..
1.
\(\displaystyle{ N(\Omega)= {40 \choose 1}=40}\)
\(\displaystyle{ N(A1)= {8 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ N(A2)= {14 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ N(A3)= {9 \choose 1}}\)
Zdarzenia niezależne? co to takiego ^^?
Rower lub pieszo:
N(B)=3+4=7
\(\displaystyle{ N(\Omega)= {40 \choose 1}=40}\)
\(\displaystyle{ N(A1)= {8 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ N(A2)= {14 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ N(A3)= {9 \choose 1}}\)
Zdarzenia niezależne? co to takiego ^^?
Rower lub pieszo:
N(B)=3+4=7