rachunek prwadopodabieństwa - permutacje
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 15:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
rachunek prwadopodabieństwa - permutacje
Ile różnych słów (mających sens lub nie) można ułożyć ze słowa MATEMATYKA.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 15:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Biała Podlaska
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
rachunek prwadopodabieństwa - permutacje
Rozdzielasz miejsca dla M-ek
\(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\)
Potem dla liter A
\(\displaystyle{ {8 \choose 3}}\)
Dla dwóch T
\(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\)
I po jednym miejscu dla pozostałych
\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 1}\)
Iloczyn wszystkich liczb to odpowiedź
\(\displaystyle{ {10 \choose 2}}\)
Potem dla liter A
\(\displaystyle{ {8 \choose 3}}\)
Dla dwóch T
\(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\)
I po jednym miejscu dla pozostałych
\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 1}\)
Iloczyn wszystkich liczb to odpowiedź