Jak grać w Lotto?
Jak grać w Lotto?
Jaki system grania zwiększa prawdopodobieństwo wygranej w Lotto?
Wysyłanie na każde losowanie Lotto jednego zakładu, czy 12 zakładów jednorazowo raz na miesiąc?
Wydatek pieniędzy jest ten sam ale prawdopodobieństwo wygrania pewnie różne.
Wysyłanie na każde losowanie Lotto jednego zakładu, czy 12 zakładów jednorazowo raz na miesiąc?
Wydatek pieniędzy jest ten sam ale prawdopodobieństwo wygrania pewnie różne.
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Jak grać w Lotto?
I.
Mamy 3 losowania w tygodniu, czyli w miesiacu okolo 12 losowan
Szansa na trafienie szostki wynosi okolo \(\displaystyle{ \frac{1}{14000000}}\)
Ze schematu Bernouliego mozna policzyc jakie jest prawdopodobienstwo trafienia "6" w 12 losowaniach:
\(\displaystyle{ P _{12}(1) = ( ^{12} _{1}) \cdot (\frac{1}{14000000})^1 \cdot (\frac{13999999}{14000000})^{12-1} = 0,0000857\%}\)
-- 30 lis 2009, o 12:33 --
P.S. moim zdnaiem nie ma sensownego systemu na wygrana. Albo ma sie fart albo nie. Oczywyiscie wysylajac 100 zakladow zwiekszamy sznase wygranej, ale w pomijalny sposob, wiec lepiej wysylac 1 los na chybil trafil i liczyc na szczescie.
Mamy 3 losowania w tygodniu, czyli w miesiacu okolo 12 losowan
Szansa na trafienie szostki wynosi okolo \(\displaystyle{ \frac{1}{14000000}}\)
Ze schematu Bernouliego mozna policzyc jakie jest prawdopodobienstwo trafienia "6" w 12 losowaniach:
\(\displaystyle{ P _{12}(1) = ( ^{12} _{1}) \cdot (\frac{1}{14000000})^1 \cdot (\frac{13999999}{14000000})^{12-1} = 0,0000857\%}\)
-- 30 lis 2009, o 12:33 --
P.S. moim zdnaiem nie ma sensownego systemu na wygrana. Albo ma sie fart albo nie. Oczywyiscie wysylajac 100 zakladow zwiekszamy sznase wygranej, ale w pomijalny sposob, wiec lepiej wysylac 1 los na chybil trafil i liczyc na szczescie.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2009, o 19:08 przez bayo84, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 47 razy
Jak grać w Lotto?
Możesz zwiększyć szansę (a właściwie wartość oczekiwaną wygranej) grając jedynie wtedy, kiedy jest kumulacja. Wartości oczekiwane wygranych dla rafień 3-5 w praktyce nie zmieniają się (najprawdopodobniej, bo nie znam szczegółów regulaminu), natomiast dla głównej wygranej w kumulacji rośnie. Dla lotto-doświadczalników zadane sprawdzić, czy i kiedy łącznie powyżej ceny zakładu.
Jak grać w Lotto?
Raczej 12 losowań w miesiącu. 3 w tygodniu i po 4 tygodnie daje ok. 12 losowań na miesiąc.bayo84 pisze:I.
Mamy 3 losowania w tygodniu, czyli w miesiacu okolo 90 losowan
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
Jak grać w Lotto?
Oczywiście lepiej wysłać 12 zakładów jednorazowo, niż grać co losowanie._adam_ pisze:Jaki system grania zwiększa prawdopodobieństwo wygranej w Lotto?
Wysyłanie na każde losowanie Lotto jednego zakładu, czy 12 zakładów jednorazowo raz na miesiąc?
Wydatek pieniędzy jest ten sam ale prawdopodobieństwo wygrania pewnie różne.
Jednak należy pamiętać, że w obu przypadkach szansę na trafienie szóstki są znikome
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 12 maja 2016, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RFN
Jak grać w Lotto?
mkb pisze:Możesz zwiększyć szansę (a właściwie wartość oczekiwaną wygranej) grając jedynie wtedy, kiedy jest kumulacja. Wartości oczekiwane wygranych dla rafień 3-5 w praktyce nie zmieniają się (najprawdopodobniej, bo nie znam szczegółów regulaminu), natomiast dla głównej wygranej w kumulacji rośnie. [...]
... @mkb, powyższa rada jest tylko częściowo słuszna i dotyczy jedynie wygranej najwyższego stopnia. O wysokości wygranych pozostałych stopni decydują inne czynniki. Na stronie internetowej niemieckiego matematyka Wernera Brefelda znajduje się grafika symbolizująca częstotliwość skreślanych liczb: 1 do 49, przez niemieckich graczy w lotto:
Kod: Zaznacz cały
http://www.brefeld.homepage.t-online.de
Generalnie można przyjąć:
Im więcej często skreślanych liczb w zestawie wylosowanych liczb w danym losowaniu, tym niższe kwoty wygranych poszczególnych stopni.
Jako przykład:
W drugim, po inauguracyjnym losowaniu paneuropejskiej loterii Eurojackpot 30.3.2012. zawarto jedynie 5.863.381 zakładów, zamiast oczekiwanych ok. 12,5 mln. Losowo losujące urządzenie marki Editec-WinTV Venus wylosowało w tym dniu 5 następujących liczb z 50:
5; 7; 12; 19; 26;
Wszystkie z powyższych liczb należą do często skreślanych tzw. liczb "urodzinowych" (1 do 31), a liczby: 5; 12; 19; 26, tworzą dodatkowo czteroliczbowy ciąg arytmetyczny liczb o różnicy 7 - chętnie skreślany przez graczy w lotto 6z49, z których gracze loterii Eurojackpot w większości się rekrutują. Wynik tego losowania był taki, że samych piątek trafiono 12, co odpowiada ok. 430% średniej statystycznej i spowodowało z jednej strony obniżenie kwot wygranych we wszystkich klasach/stopniach wygranych, a zdrugiej strony: dużo większą liczbę graczy, którzy w tym losowaniu "coś" wygrali.
Stresstest-- 14 maja 2016, o 10:32 --mkb,
_______________________
Halo @mkb,
masz odpowiedź na wpis w forum matematyka.pl
158739.htm#p5429358
Pozdrawiam
Stresstest
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 47 razy
Jak grać w Lotto?
Ciekawe, Polacy są bardziej leniwi, podobno ponad 90% zakładów to zdanie się na maszynę generującą losowe zakłady. Ale w pozostałych pewnie są jakieś preferencje widziane statystycznie.