Znalezc dystrybuante

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
astraldream
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 8 maja 2009, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Znalezc dystrybuante

Post autor: astraldream »

Znaleźć dystrybuantę i gęstość rozkładu zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=-7\ln{U}}\) zakładając ze \(\displaystyle{ U\sim \mathcal{U}(0,1)}\).
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Znalezc dystrybuante

Post autor: kuch2r »

\(\displaystyle{ Z\sim \mbox{Exp}\left(\frac{1}{7}\right)}\)
astraldream
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 8 maja 2009, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Znalezc dystrybuante

Post autor: astraldream »

To wynik czy jak bo ja kompletnie nie jarze tego zadania...
mam nawet napisane rozwiazanie ale nie wiem o co tu chodzi ...
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Znalezc dystrybuante

Post autor: kuch2r »

Powinieneś otrzymać funkcję gęstości i dystrybuantę rozkładu wykładniczego z parametrem \(\displaystyle{ \lambda=\frac{1}{7}}\)
ODPOWIEDZ