Prosiłbym o przeanalizowanie tego i pomoc
Dwudziestoosobowa grupa, w której jest 8 kobiet, otrzymała 6 biletów do teatru. Bilety rozdziela się drogą losowania. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród posiadaczy tych biletów są dokładnie 3 kobiety ???
Dwudziestoosobowa grupa, w której jest 8 kobiet...
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
Dwudziestoosobowa grupa, w której jest 8 kobiet...
To się liczy mniej więcej tak:
A - ilość sposobów na jakie można trojgu z ośmiu kobietdać po bilecie razy ilość sposobów na jakie można dać 3 bilety trzem z 12 mężczyzn.
Omega - ilość sposobów na jakie można 6 biletów rozdać 20 osobom.
P(A) = A/omega.
A - ilość sposobów na jakie można trojgu z ośmiu kobietdać po bilecie razy ilość sposobów na jakie można dać 3 bilety trzem z 12 mężczyzn.
Omega - ilość sposobów na jakie można 6 biletów rozdać 20 osobom.
P(A) = A/omega.
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 553
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
Dwudziestoosobowa grupa, w której jest 8 kobiet...
Moc A:
\(\displaystyle{ A={8\choose 3} \cdot {12\choose 3}}\)
Moc omegi
\(\displaystyle{ \Omega = {20\choose 6}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{A}{\Omega}}\)
\(\displaystyle{ A={8\choose 3} \cdot {12\choose 3}}\)
Moc omegi
\(\displaystyle{ \Omega = {20\choose 6}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{A}{\Omega}}\)