Prawdopodobieństwo wykrycia awarii przyrządów pomiarowych w czasie nie dłuższym niż \(\displaystyle{ t}\) (w min) wynosi \(\displaystyle{ F(t)=1- e^{-2t}}\). Obliczyć prawdopodobieństwo, że na wykrycie awarii konserwator potrzebuje:
a) nie więcej niż pięć minut;
b) więcej niż trzy minuty.
Obliczyć wartość oczekiwaną, medianę i wariancję czasu potrzebnego na wykrycie awarii.
Byłbym wdzięczny jak by ktoś mądry rzucił na to okiem i utwierdził mnie w przekonaniu że w powyższym funkcja \(\displaystyle{ F(t)}\) jest Dystrybuantą?? a nie jak wynika wprost z zadania Prawdopodobieństwem.....
Dystrybuanta czy Prawpodobieństwo?
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dystrybuanta czy Prawpodobieństwo?
Dystrybuanta jest z definicji właśnie takim prawdopodobieństwem o jakim mowa, tzn.
\(\displaystyle{ F_X(t)= P(X \leq t)}\)
Q.
\(\displaystyle{ F_X(t)= P(X \leq t)}\)
Q.
Dystrybuanta czy Prawpodobieństwo?
Nie mieszajcie pojęć.
To nie prawdopodobieństwo jest dystrybuantą ani odwrotnie.
Dystrybuatna to funkcja która danemu zbiorowi o okreslonej postaci czyli \(\displaystyle{ (-\infty,x]}\) przypisuje jego prawdopodosbieństwo.
To nie prawdopodobieństwo jest dystrybuantą ani odwrotnie.
Dystrybuatna to funkcja która danemu zbiorowi o okreslonej postaci czyli \(\displaystyle{ (-\infty,x]}\) przypisuje jego prawdopodosbieństwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dystrybuanta czy Prawpodobieństwo?
Właśnie można powiedzieć, że odwrotnie: dystrybuanta w punkcie \(\displaystyle{ t}\) jest prawdopodobieństwem zdarzenia \(\displaystyle{ X \leq t}\).suwak pisze:To nie prawdopodobieństwo jest dystrybuantą ani odwrotnie.
Jeśli już chcemy się czepiać, to przypisuje nie prawdopodobieństwo zbioru, tylko prawdopodobieństwo, że wartość zmiennej losowej znajdzie się w tym zbiorze.Dystrybuatna to funkcja która danemu zbiorowi o okreslonej postaci czyli \(\displaystyle{ (-\infty,x]}\) przypisuje jego prawdopodosbieństwo.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: asmincin
- Podziękował: 1 raz
Dystrybuanta czy Prawpodobieństwo?
No tak, ale nie zmienia to faktu że w powyższym zadaniu \(\displaystyle{ \\ \lambda = 2}\)???