Proste prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Aqwe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 17 maja 2009, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 4 razy

Proste prawdopodobieństwo

Post autor: Aqwe »

Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ A,B \in \omega}\) oraz \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4} i P(B)=\frac{1}{3}}\), to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \le P(A \cup B) \le \frac{7}{12}}\) i \(\displaystyle{ P(B-A) \ge \frac{1}{12}}\).
ODPOWIEDZ