Witam, mam problem z następującym zadaniem:
W urnie znajduje się 8 kul: po 2 w kolorze zielonym, niebieskim, czerwonym i czarnym. Jakie jest prawdopodobieństwo, że po wylosowaniu 6 kul w urnie pozostaną 2 kule w tym samym (dowolnym) kolorze?
Czy ktoś jest w stanie pomoc mi to rozwiązać?
prawdopodobieństwo, że w urnie zostaną kule w danym kolorze
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
prawdopodobieństwo, że w urnie zostaną kule w danym kolorze
Wg mnie coś w ten deseń:
\(\displaystyle{ A= \frac{6!}{0!} =6!}\)
Bo 6 kul z 6 kul nieniebieskich można wybrac właśnie na tyle sposobów.
\(\displaystyle{ \Omega= \frac{8!}{2!}}\)
Na tyle sposobów można wybrać 6kul nieniebieskich spośród 8
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ \frac{6!}{0!} }{ \frac{8!}{2!} }= \frac{2 \cdot 6!}{8! \cdot 1} }= \frac{2}{7 \cdot 8} = \frac{1}{28}}\)
Swoją drogą to samo wychodzi w ten sposób jak i biorąc pod uwagę, że kolejność losowania kul nie ma znaczenia
\(\displaystyle{ A= \frac{6!}{0!} =6!}\)
Bo 6 kul z 6 kul nieniebieskich można wybrac właśnie na tyle sposobów.
\(\displaystyle{ \Omega= \frac{8!}{2!}}\)
Na tyle sposobów można wybrać 6kul nieniebieskich spośród 8
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ \frac{6!}{0!} }{ \frac{8!}{2!} }= \frac{2 \cdot 6!}{8! \cdot 1} }= \frac{2}{7 \cdot 8} = \frac{1}{28}}\)
Swoją drogą to samo wychodzi w ten sposób jak i biorąc pod uwagę, że kolejność losowania kul nie ma znaczenia
prawdopodobieństwo, że w urnie zostaną kule w danym kolorze
Dzięki za pomoc. Rozwiązanie wygląda sensownie, ale jakoś kolory tych kul nie dają mi spokoju mi spokoju i to, że mają zostać na końcu.
Jeszcze raz thx
Jeszcze raz thx
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
prawdopodobieństwo, że w urnie zostaną kule w danym kolorze
A - po wylosowaniu sześciu kul w urnie zostaną kule tego samego koloru
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={8\choose 6}=28}\)
aby w urnie zostały dwie kule zielone, musimy wylosować wszystkie inne kule - mamy więc jedną taką możliwość
aby w urnie zostały dwie niebieskie kule, musimy wylosować dwie kule zielone, dwie czarne i dwie czerwone - mamy jedną taką możliwość
analogicznie dla dwóch kul czerwonych i dwóch kul czarnych
zatem
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=1+1+1+1\\
P(A)=\frac{4}{28}=\frac{1}{7}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={8\choose 6}=28}\)
aby w urnie zostały dwie kule zielone, musimy wylosować wszystkie inne kule - mamy więc jedną taką możliwość
aby w urnie zostały dwie niebieskie kule, musimy wylosować dwie kule zielone, dwie czarne i dwie czerwone - mamy jedną taką możliwość
analogicznie dla dwóch kul czerwonych i dwóch kul czarnych
zatem
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=1+1+1+1\\
P(A)=\frac{4}{28}=\frac{1}{7}}\)
prawdopodobieństwo, że w urnie zostaną kule w danym kolorze
dzięki
dlaczego to prawdopodobieństwo jest takie skomplikowane?
dlaczego to prawdopodobieństwo jest takie skomplikowane?